Kaas uit de Auvergne
De Auvergne is de Franse regio die het grootste aantal kazen met het label AOP (afkorting van beschermde oorsprongsbenaming) produceert, een garantie van karakter en hoge kwaliteit. Slechts 38 van de honderden kazen uit de Franse regio's kunnen met dit label pronken, en 5 ervan komen uit de Auvergne. Dit zijn de bleu d’Auvergne, Saint-Nectaire, Salers, cantal en Fourme d’Ambert.
Een
in die mate weelderige productie van kazen houdt direct verband met de
overvloed en de verscheidenheid van de flora van de weiden en weilanden.
Er wordt gezegd dat sommige kazen 2000 jaar geleden al gemaakt werden!
Een sleutelelement van de cultuur en de tradities van de Auvergne.
Er zijn tal van gelegenheden om de kazen
te proeven en de kaasroute maakt het u nog gemakkelijker: volg gewoon de
bordjes met daarop "Route des Fromages" en ontmoet
landbouwproducenten of affineurs in de boerderijen en melkerijen. Zij
vertellen u alles over de productieketen, van het melken van de koeien
tot het proeven.foto's afkomstig van de website Fromages AOP Auvergne